Hogyan válasszunk sílécet?

Hogyan válasszunk sílécet?
Síléc választási tanácsok

Síléc választási tippek a szakértőnktől

Hosszabbat-rövidebbet? Széleset-keskenyt? Keményet-puhát? 


Az ideális síléc kiválasztása bizony nem könnyű feladat. A kiválasztási szempontok igencsak szerteágazóak. Hol akarom használni a lécem? Milyen tudásszinten állok? Mennyit akarok síelni? Milyen az edzettségi állapotom? Milyen stílusban szeretek siklani? És mennyi pénzt akarok rá költeni? Ezeket a kérdéseket érdemes vásárlás előtt tisztáznunk.Természetesen a különböző terepviszonyokra szakosodott sílécek között (mélyhavas, freestyle) is vannak sítudási szinthez tartozó kínálati sorrendek, de mi most főleg a klasszikus értelemben vett, főleg a kijelölt sípályán közlekedő "alpesi síelőknek" szeretnénk csekély támogatást adni.

A carving sí 90-es évek közepi berobbanása óta a síelés gyorsabban elsajátíthatóvá vált. Azóta a sílécgyártók évről-évre teszik könnyebbé a síelők dolgát azzal, hogy egyre könnyebb  súlyú síléceket állítanak elő, így kevésbé fárasztják azok a hegyek szerelmeseinek  lábait. A  kisebb súly mellett pedig képesek a sílécek dinamikai és geometriai tulajdonságait is javítani a síelők nagy örömére. És bár a síkanyarok bevételéhez egyre kisebb erőkifejtés szükséges, és a síelés egészségünkre gyakorolt gyógyító hatása vitán felül álló tény, azért a biztonságos síeléshez a  képességeinkhez illő felszerelés beszerzése mellett mindig is szükséges lesz némi láberőre és egy kis állóképességre.

Nézzük, kinek-mit ajánlunk?

A kiindulópont a síelő személy egyéni sajátosságának, stílusának, és jövőbeli síelős terveinek feltérképezése.
 
-Ha kezdő az illető síelő, a súlyt és az edzettségi állapotot is figyelembe véve érdemes minél puhább sílécet választani, ami a lassabb tempójú siklásnál kisebb erőfeszítés hatására is könnyedén elfordul. Egyáltalán nem baj, ha nincs a sílécben fa és fém szerkezeti elem, mert ezek gyorsabb tempónál fontosak igazán. Ne ijjedjünk meg, ha a szaküzletben hab vagy densolite megnevezésű sílécet ajánlanak nekünk, esetleg némi rezgéscsillapító betéttel spékelve. A mai modern carving "kezdő" lécek kb 70-80 mm-es derékszélességgel, a mérettől függően kb.10-14 m közötti rádiusszal kerülnek forgalomba. A lécek rendelkeznek már a "rocker" technológiával, ami a sílécek kissé megemelt csőr kialakítását jelenti, mellyel a sí könnyebben kormányozhatóvá vált. A síeléssel ismerkedő gyerekenek és felnötteknek az egyéni sajátosságoktól is függően a válltól az állig tartó magasságtartományig érő sílécet ajánlunk.

Egy kiváló, kezdő hölgyeknek való síléc: 
https://rokonsport.hu/teli-termekeink/silec/head-silec/head-pure-joy-silec-joy-9-gw-slr-kotessel-2023-2024.html


-A haladó síelők képviselik a sívilág legnagyobb létszámú közösségét. Az ehhez a kategóriához tartozó sízők már bármilyen állagú terepen képesek lesiklani. Ahogy a lejtő meredeksége, a sípálya állaga és hómennyisége is változó, úgy a síléc kínálat is igencsak sokszínű.Nem beszélve a síelő kialakult stílusától és sítechnikájáról, ami szintén fontos a megfelelő léc kiválasztásában. A sílécgyárak a kezelt, ratrakolt sípályákra és a pályán kívüli síelésre is temérdek ajánlattal szolgálnak.A főleg kijelölt pályán közlekedő síelőknek (ilyen a döntő többség) is sokszor szembe kell nézniük a gépek által lesimított sípálya illékonyságával.

Sokszor fordul elő, hogy délelött még ragyogóan tudunk síelni például a pályára szánt, 70 mm-es derekú, 100 % camber Atomic Redster X5-el, de a délutánra összetúrt havon, vagy hóesés következtében kialakult mélyebb hóban már egy 85 mm-nél szélesebb derekú, hóra "felúszó" rocker sílécre van szükségünk (Atomic Vantage 86 C).
Mindkét említett síléccel le fogunk tudni jönni bármilyen összetételű lejtőn, de kérdés, mennyire fogjuk élvezni azt? Erre a dilemmára válaszul alkották meg a sílécgyártók néhány éve azokat az all mountain síléceket, melyek a leginkább alkalmazkodóak a terepviszonyok sokféleségéhez. Ezekbe a sílécekbe már belekerülnek a nagyobb sebességnél kialakuló torziók csillapítására szolgáló fa, fém, és egyéb, rezgéselnyelésért és menetstabilizációért felelős speciális anyagok. Közös jellemzőjük továbbá, hogy toleránsan viselkednek, nagyobb "holtjátékot" nyújtva a kevésbé precíz mozgású sízőnek. További előnyös fejlesztés a léceknél az úgynevezett "multi rádiuszú síléc" mellyel jól kivitelezhető a rövid és a hosszú lendületű sítechnika.

Az alábbi linkekról elérhető síszetteket azoknak a haladó/középhaladó síelő hölgyeknek/uraknak/lányoknak/fiúknak ajánljuk, akik tartós felhasználásra keresnek, minél szélesebb körben felhasználható sílécet, mind kezelhetőség, mind pályaviszonyok szempontjából:   
https://rokonsport.hu/teli-termekeink/silec

-A  profi sízők, akik már kifinomult technikával rendelkeznek, általában a kemény szerkezettel gyártott, rövid lendületű síelésre alkalmas SL (szlalom) vagy a hosszú ívek húzására hivatott GS (óriás-giant szlalom) megjelöléssel ellátott síléceket részesítik előnyben vásárláskor, vagy síléc kölcsönzésekor.
A síipar mérnökei úgy tervezik meg ezeket a léceket, hogy azok nagy sebességnél fejtik ki igazán hatásukat, lassú tempóban jobban oda kell nyomnni a lábakat, hogy kanyarodjanak. 
Használatuk a beépített többrétegű fa/titánium és speciális elemek miatt is fárasztóbb, viszont erőteljesebb kanyarodáskor biztonságos tartást és hatékony torziós ellenállást nyújtanak. A stabilitás elengedhetetlenül fontos a megnövelt tempónál, mert csak ennek birtokában élheti meg a profi síelő a mozgási szabadság adrenalin felszabadító élményét.
Jó hír a legjobbaknak, hogy már a top kategóriás síléceket is gyártják terepviszonyokhoz alkalmazkodóbb változatban. Jó példa erre az Atomic Redster Q 7.8 síléce, ami ugyanazzal kemény szerkezettel rendelkezik, mint vékonyabb derekú testvére, viszont a szélessége folytán alkalmasabb a tűrt vagy ményebb havas síelésre. Ráadásul ez a síléc mind a rövid, mind a hosszú lendületű síelési stílushoz is jól alkamazkodó multi rádiusszal is rendelkezik. https://rokonsport.hu/teli-termekeink/silec/atomic-silec/atomic-redster-q7-revoshock-c-silec-m12-gw-kotessel-2023-2024.html

HL

Iratkozz fel a hírlevelünkre
Ne maradj le az akciókról és újdonságokról!
OK
Rokon sport hírlevél
Az oldal sütiket használ. Az oldal harmadik féltől származó szoftvereket is használ