A nagyvárosi kerékpározás ártalmai..Hogyan védd a tüdőd?

A nagyvárosi kerékpározás ártalmai..Hogyan védd a tüdőd?
A kerékpározás nem mindig könnyű dolog, főleg a városokban, és nem feltétlenül a közlekedés többi szereplője ennek az oka...

A kerékpározás nem mindig könnyű dolog, főleg a városokban, és nem feltétlenül a közlekedés többi szereplője ennek az oka. A fő ellenség szinte láthatatlan, és ez a szmog. Évente megközelítőleg hétmillió ember hal meg a világon a szmog következtében – ez a szám a dohányzás miatti korai halálozással egyezik meg.

Hazánkban lakosságarányosan kétszer-háromszor annyian halnak meg a légszennyezés miatt, mint a környező országokban, amelynek elsősorban az az oka, hogy Magyarország egy medencében fekszik, hegyek veszik körül és sokszor van szélcsend.

Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy milyen egészségügyi kockázatai lehetnek a rossz levegőnek, és miként tudjuk csökkenteni a ránk leselkedő veszélyt. A füst mellett a levegőben található különböző gázok is ártalmasak az egészségre, ilyen a kén-dioxid, a nitrogén-­dioxid, ózon és a szén-monoxid. A kis részecskeméretű szálló por nemcsak a tüdőbe, hanem a véráramba is bekerül, így okozhat elváltozásokat a tüdőben, az erekben vagy akár a szívben.

A levegőben lévő részecskék egy része elég nagy ahhoz, hogy befogják őket az orrszőrszálak és a torok hátsó részén található nyálkahártya. A kisebb részecskék túljutnak az orrszőrzeten és a torok nyálkahártyáján, és bejutnak a tüdőbe és a véráramba. Ezek a részecskék a benzinben használt rákkeltő vegyszereket (benzol, pirén stb.) is a vérbe vihetik.

A szén- és fatüzelés, a benzin- és dízelüzemű járművek, sajnálatos módon, továbbra is egészségre káros szintre emelik a levegő szennyezettségét, ami Budapestre többszörösen is igaz.

Szennyezett levegőben nem kedvező az aktív mozgás speciális védelem nélkül.  A láthatatlan, de jelen lévő, ártalmas anyagokat is belélegezzük, sportolás közben pedig nagyobb tüdőtartalékot mozgósítunk, és mélyebben, gyakrabban lélegzünk, aminek következtében jobban és mélyebbre jutnak le a tüdőbe a károsító anyagok. Ilyen körülmények között a teljesítmény is romlik, mivel nem tiszta oxigén kerül a szervezetbe, ami miatt az izmok sem tudnak megfelelően dolgozni, és egészségünket is veszélyeztetjük vele.

Ebben nyújt segítséget az 1993-ban alapított Respro® (UK) cég, amely vezető szerepet játszik a városi környezet káros légszennyezésének kivédésében. A Respro több mint 26 országba szállít kerékpáros maszkokat. A Respro® kerékpáros maszkok gyártásakor minőségi anyagokat és korszerű technológiát alkalmaznak. Környezeti megfigyelésekkel és jelentős kutatásokkal azonosítják a problémákat és fejlesztik a kerékpáros maszkokat, hogy még jobban megfeleljenek a felhasználói igényeknek és a kor kihívásainak. A Respro® kerékpáros maszkokat több mint 20 éve gyártják és forgalmazzák, folyamatosan kiérdemelve az „eredeti és a legjobb” címet. Egyre nagyobb az igény a kerékpáros maszkokra, mivel növekszik a városi környezetben a szennyezés elleni védelem igénye. Az egész világon tapasztalható a légszennyezettség növekedése, emiatt a levegő minőségének tudatos javítása és az ellene való védekezés is állandó és fontos téma.

A kerékpáros maszk kiválasztásakor a következő kérdésekre keressük a választ:

Mennyire zárja le az arcot? Mennyire hatékony az alkalmazott szűrőanyag? Milyen környezetben fogjuk használni?

A kerékpáros maszk megfelelő működéséhez el kell zárnia az orrot és a szájat a külső környezettől. A belélegzett levegőnek át kell haladnia a szűrőanyagon, hogy a gáz vagy gőz molekulák fizikai befogásával megszüntesse a szennyezést. Minden Respro kerékpáros maszk tartalmaz egy cserélhető szűrőt, amely vagy városi, vagy vidéki környezethez lett kialakítva. A környezettől függően fel kell mérnie a szükséges szűrő típusát. A City ™ szűrőt főként városi környezetben való használatra tervezték, a Sportsta ™ szűrőt pedig vidékihez.

Annak érdekében, hogy a kerékpáros maszk használata ne legyen kellemetlen, elengedhetetlen, hogy lehetővé tegye a szabad légzés áramlását, és ne hozzon létre sem nyomásesést, sem ellennyomást. Hőt, szén-dioxidot és vízgőzt, a kilélegzett levegő három összetevőjét ki kell üríteni a kerékpáros maszkból, készen állva a következő belégzésre. A Respro kerékpáros maszkok kilégző szelepekkel vannak felszerelve, melyek a fent leírtak okán, elengedhetetlen alkotóelem. A Respro® kerékpáros maszkok szelepeit a fenti hatások csökkentésére vagy teljes megszüntetésére tervezték. Három különböző típusú szeleppel kaphatóak a Respro kerékpáros maszkok:

  • A Techno ™ szelep, amely hőt, vízgőzt és C02-t enged ki a maszkból,
  • Powa ™, vagy Sports szelep a kerékpáros maszk szelepeinek légáramlási sebességével foglalkozik, vagyis a lehető legkevesebb ellenállású kilégzéssel és a maximális kapacitású légáramlással sportolás közben,
  • Techno Plus vagy Elite Powa ™ szelep egyesíti a Techno ™ és a Powa ™ szelep pozitiv tulajdonságait.

A maszk orr részénél található egy orrcsipesz, amely létfontosságú elem, mivel ennek segítségével illeszkedik kerékpáros maszk minden arcformához illetve, ezzel lehet lezárni a maszkot. Amennyiben ez nem sikerül, nem illeszkedik pontosan a kerékpáros maszk az archoz, akkor a szűretlen levegő átjuthat a maszk oldalain és a bejut a légzőrendszerbe. A kerékpáros maszkok neoprén anyagból készülnek, ezért rugalmasak és lehetővé teszi a maszkok számára, hogy könnyen alkalmazkodjanak a különböző arcformákhoz és, lezárják az arcot, jó tömítést és kényelmes illeszkedést biztosítanak. Az „egy méret mindenkinek” kerékpáros maszk mindig rosszul illeszkedik és így hatástalan. Ezért a Respro® 3 méretet kínál kerékpáros maszkválasztékában, amiben mindenki megtalálja a számára tökéleteset.

Mit tehet a légszennyezés ellen? – Közlekedjen kerékpárral, és szerezzen be egy kerékpáros maszkot.

Respro® maszk választékunkat az alábbi linkre kattintva nézheti meg:
https://rokonsport.hu/nyari-termekeink/kerekpar-kiegeszito/levegoszuro-maszk

 

Iratkozz fel a hírlevelünkre
Ne maradj le az akciókról és újdonságokról!
OK
Rokon sport hírlevél
Az oldal sütiket használ. Az oldal harmadik féltől származó szoftvereket is használ