Az ideális sícipőhöz vezető út

Az ideális sícipőhöz vezető út
Sícipő, mint legfontosabb kellék..

A sícipő a síelés legmeghatározóbb eleme. Egy kapocs a síelő lába és a síléce között. Minél harmonikusabb és összeforrottabb ez a kapcsolat, annál eredményesebb és kiegyensúlyozottabb a síelő mozgása. A jó összhang mellett pedig legalább olyan fontos tényező a kényelem, amit a síversenyzők egy pár perces lesiklásuk során könnyebben képesek nélkülözni, mint mi, szabadidős sportolók, akiknek egész napos használatra kell sícipőt találnunk a lábunkra. Míg a síversenyzők a létező legkeskenyebb szélességű (93-96 mm) sícipőt kénytelenek elviselni, addig a hobbi síelők az egyéni lábformájuk szerint tudják kiválasztani a sí szakboltok kínálatából a leginkább lábukhoz passzoló átlagos (medium-100 mm), széles (wide-102 mm) vagy vékony (narrow-98 mm) profilú sícipőket.

Élményteli és jó minőségű síelés olyan sícipővel érhető el, ami úgy illeszkedik a lábunkhoz, hogy az a megfelelő tartást és a láb kényelmét is szolgálja. Na de, ami jól illeszkedik, és megfelelően tart, az sokszor kényelmetlen...ami meg émelyítően komfortos, az meg nem tart rendesen. A síelők nagy örömére a elmúlt néhány évben a sícipők komoly technikai fejllesztésen mentek keresztül. Egyre népszerűbbek azok a modellek, amiknél a bélés és/vagy a külső héj melegítő kályha segítségével formázható, ezzel egyéni lábformára alakítható, javítva ezzel a láb-sícipő viszonyát.
(Ilyen sícipő például az Atomic Prime sorozatának legnépszerűbb darabja, az átlagos lábszélességhez ajánlott Atomic Prime 100-as: https://rokonsport.hu/teli-termekeink/sicipo/atomic-sicipo/atomic-hawx-prime-100-s-sicipo-black-red-2021-2022.html )

Kulcs szerepet játszik még az ideális lábbeli fogalmában a lábra formált egyedi sícipő talpbetét, melynek a láb hőjére alakuló 75 %-os, és speciális géppel kialakított 100 %-ban talp idomaihoz formálódó változatát is forgalmazzuk. A gyártók által sícipőkbe helyezett tömegbetét nem képes a síelő talp boltozatát egyénileg megtámasztani. A nem kellően megtámasztott boltozat miatt a láb ösztönösen görcsös-kapaszkodó pozíciót vesz fel, és  igyekszik kitölteni a légüres tereket. Ez a pozíció gyorsabb fáradást, az egyensúlyozóképesség  gyengülését okozza a láb egészének és a síelés romlásához is vezet.

Ahogy a sílécek kivasztásánál, úgy a sícipőknél is fontos, hogy a lábméretünk és súlyunk figyelembevételével, a tudásszintünkhöz és edzettségi állapotunkhoz megfelelő kategóriájú sícipőt válasszunk.

Kinek-milyen sícipőt ajánlunk?

Boltunkban a sícipő kiválasztása a láb feltérképezésével kezdődik. Megmérjük a láb hosszát és szélességét, valamint  kikérdezzük a síelőt szokásairól és igényeiról.
Általános érvényű szabály a sícipő kiválasztásakor, próbák során, hogy a bokánk jól rögzüljön, és sarkunk 1 cm-nél jobban ne mozogjon függőlegesen. Sarkunk a helyes becsatoláskor a sícipőben hátrébb csúszik, amivel légüres hely keletkezik a sícipő orrában. Nem baj tehát, ha felvételkor a sícipő elejét leheletnyire elérjük lábbujjainknál, mert síelés közben megfelelő síléc terhelés esetén úgyis hátrébb csúszik a lábfejünk. A kezdő síelők esetében nagyobb hangsúlyt fektethetünk a kényelemre, hiszen az új helyzethez való alkalmazkodás és a sísport megkedvelése érdekében kedvezőbb hatást érhetünk el vele. A kezdő sícipők héja puhább, bélésük vastagabb. Elegendő akár műanyag csatos típust választanunk, de legalábbis kisebb flex indexű modellt. Hölgyek esetében testsúly függvényében 50-70, uraknál 60-90-es flex index közötti kategóriát ajánlunk. Természetesen náluk is fontos a pontos illeszkedés, mert ha a sícipőben rések keletkeznek, és túl nagy a lábfej szabadsága, az egyrészt dörzsölési sérülést okozhat, másrészt megnehezíti a lábról lécre történő erő átadását, ezzel a sílécünk irányíthatóságát. Figyelnünk kell tehát a sícipő körülölelő/illeszkedő képességét a talp, a lábfej, a lábszár és vádli tekintetében is.

A flex index egy sícipő ruganyossági/merevségi mutató szám. Minél kisebb az érték (30-40-től indul-jr sícipők) ,annál puhább/hajlékonyabb a sícipő. A nagyobb érték keményebb szerkezetre utal, jobb erőállapotot, magasabb tudásszintet követelve meg használójától. Magasszintű sítudással rendelkező profi síelők akár 120-130 as, versenyzők 130-150-es flex indexű sícipőkkel is képesek síelni. 

A sítudás szinteken felfelé haladva fokozódhat a jobb lábtartás iránti vágy, így vékonyodhat a bélés, keményedhet a sícipő héja a gyorsabb és precízebb erőátvitel érdekében. A vékonyabb és könnyebb lábbeli szorosabb összeköttetést, így direktebb irányítást nyújtanak a lábnak.  A teljesítmény vezérelt síelőknek sem kell lemondaniuk a kényelemről. A magasabb kategóriás sícipők súlyát úgy csökkentik, hogy a dinamikai képességüket inkább növelik, egyre kevésbé fárasztó munkát adva a lábnak. A tervező mérnökök nagy újítása még a csúcskategóriás modellekben a sícipő bélésének speciális anyaggal történő feltöltési lehetősége, mellyel a láb anatómiájához legtökéletesebb illeszkedést próbálják elérni.
Ilyen például a Head Nexo Lyt 110 sícipője:https://rokonsport.hu/teli-termekeink/sicipo/head-sicipo/head-nexo-lyt-110-sicipo-2021-2022.html

HL

További hírek

tovabbi-hirek-3

Semmering Stuhleck 2023.01.15

Egynapos síelés Semmering/Stuhlecken. Csoportos, kedvezményes bérletárak!
Részletek
tovabbi-hirek-2

Semmering Stuhleck 2023.02.05

Egynapos síelés Semmering/Stuhlecken. Csoportos, kedvezményes bérletárak!
Részletek
Iratkozz fel a hírlevelünkre
Ne maradj le az akciókról és újdonságokról!
OK
Rokon sport hírlevél
Az oldal sütiket használ. Az oldal harmadik féltől származó szoftvereket is használ