Covid-19 szabályok a sírégiókban

Covid-19 szabályok a sírégiókban
Az idei szezonban már külföldi sípályákon is csúszhatunk!!! Igaz, hogy megszorításokkal, de a 2021/22-es szezonban már síelhetünk!!!

Az idei szezonban a már külföldi sípályákon is csúszhatunk. A magyar síelők által kedvelt és látogatott sípályákon, igaz, hogy megszorításokkal, de a 2021/22-es szezonban már síelhetünk. Akad olyan ország, pl. Franciaország, ahol jelenleg, a sípályán nem kérnek semmilyen igazolást a covid19 kapcsán, de az országba való beutazási szabályok megkövetelik a magyar beutazótól a tesztet, vagy más védettségi igazolást. Az alábbiakban összegyűjtöttük síelni szerető és vágyó látogatóinknak néhány információt a témában.

 Ausztria, a magyarok elsődleges kedvence  

 Hazánkból könnyen és gyorsan elérhető, jó síelési lehetőségeket biztosító osztrák sírégiók, a magyar síelők első számú célpontja.

Jelenleg az országba történő beutazáshoz EU-s oltási, védettségi igazolás szükséges, illetve negatív PCR (72 óráig érvényes) vagy Antigén teszt (48 óráig érvényes). A 3G szabály érvényes jelenleg itt és sok európai országban is. (A 'G' a három német szó (geimpfte, genesene és getestete Personen - beoltott, gyógyult vagy tesztelt személyek) első betűit jelöli.) A 12 évesnél fiatalabb korosztály mentesül minden nemű igazolástól, korlátlanul beléphetnek az országba.

Ausztriában szigorítások léptek hatályba 2021. november 8-tól, miszerint érvénybe lépett a már előzőleg is lebegtetett 2G szabály. Ennek értelmében szállodákat, éttermeket, fitnesz és sporttermeket is csak oltottak és gyógyultak látogathatnak. Az oltás óta legfeljebb kilenc, a gyógyulás óta legfeljebb hat hónapon belül. A PCR teszt innentől, már nem elegendő, kivétel, ha az első oltást már megkapta az illető, az kiegészítve PCR teszttel érvényes még négyhetes türelmi időszakban. Vélhetőleg ez a szabályozás Karácsonykor is érvényben lesz. Zárt helyen az FFP2 maszk viselése kötelező, nem váltható ki más jellegű szájat, orrot eltakaró ezközzel. 

A sípályákon, bérletvásárláskor is kérik a védettséget igazolását, a 12 évesnél idősebb korosztálytól. 
Újabb szigorítások a sípályákon! November 15-től a sípályákon is életbe lép a 2G szabály, miszerint csak oltottak és a vírusból gyógyultak vehetik igénybe a sípályákat és felvonókat is, természetesen az előzőekről érvényes igazolás birtokában. Ezzel egyidejüleg megszűnik a maszkviselési kötelezettség is a sílifteken.

Frissítés! November 22. hétfőtöl újabb szigorítások Ausztriában!

A friss hírek szerint egész Ausztriát lezárják* hétfőtől 10 napra. A bejelentés alapján 10 nap után felülvizsgálják az intézkedés hatását, amelyek újabb 10 nappal meghosszabbíthatók szükség esetén.
Meghosszabították a 2G-s rendelkezéseket újabb 10 nappal.

A korábban bejelentett szigorítások az oltatlanoknak továbbra is hatályosak, oltottaknak december 13-tól már mentesülnek a korlátozások alól. Az oltatlanok sem sokáig maradhatnak abban az állapotban, a tervek szerint, első uniós országként, február 1-től bevezetik a koronavírus elleni kötelező oltást Ausztriában.

*A lezárás azt jelenti, hogy a lakóhelyet csak munkavégzés, egészségügyi szolgáltatás, bevásárlás, azaz a legszükségesebb esetekben szabad elhagyni. A vendéglőket és a szálláshelyeket bezárják. 

Fontos! Újabb információk! A korábbi tervezettől eltérően a síelők használhatják a sífelvonót a lezárás ideje alatt – de csak az oltottak és a felépültek számára nyitott ez a lehetőség. Az FFP2 maszk és a 2 méteres távolságtartás szabály betartása itt is kötelező! Ez a jelenlegi korlátozások értelmében, mely a szálláshelyekre és az éttermekre vonatkozik, az egy napos síutaknak ad szabad utat, feltéve ha az elérhető sípályák élnek a nyitvatartási lehetőséggel.

Beindul a síélet! Legfrissebb információk szerint Alsó-Ausztria sípályái már nyitva vannak és várják a lelkes sielőket, akik megfelelnek a 2G szabályainak. A többi sírégióban is folyamatosan nyitnak, illetve tervezik. A legtöbb sípálya december 08-án nyitott, hétvégéken biztosan nyitva is tartanak, ha nem szól közbe az időjárás. Karácsonytól várhatóan, már az összes síterep kinyitja kapuit a sí  és snpwboard szerelmeseinek.

Addig is, amíg a szállásfoglalás nem lehetséges, az egynapos kiruccanások lehetséges célpontjait nézzük át; Semmering már kinyitotta néhány pályáját, Stuchleck, Mönichkirchen, Joglland, Mönichwald, Strallagg is beindította már a lifteket. 

Legfrissebb! A lelkes sielőknek, akik Ausztriába készűlnek, és betöltötték a 15. életévüket

  • rendelkezniük kell két oltásról szóló oltási igazolással ÉS 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel, vagy
  • 180 napnál nem régebbi gyógyultsági igazolással ÉS 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel, vagy
  • három oltásról szóló oltási igazolással.

Könnyítés a 12 és 15 év közötti korosztálynak. Akik csak egy oltást kaptak, vagy még annyit sem, az ún „Holiday-Ninja-Pass” igazolással is teljesíthetik a beutazási feltételeket. A Holiday-Ninja-Pass elérhető a külföldi (pl: magyarországi) iskolába járó gyermekek részére is.  Ez egy letölthető nyomtatvány, melyre fel kell vezetni az adatokat a negytív teszteredményekről. Jó tanács! A kinyomtatott. angol, vagy német nyelvű negatív teszteredményt is tartsák maguknál. Bővebb információ az alábbi linken érhető el: https://www.sichere-gastfreundschaft.at/holiday-ninja-pass/ 

Az egyes sítérségek szabályairól érdemes a honlapokon tájékozódni kiutazés előtt.

 

 

 Olaszországi sípályák is várnak!             

Olaszországba Magyarországról beutazók uniós digitális covid-igazolvány (Certificazione verde COVID-19), vagy gyógyultsági igazolás (az első fertőzést igazoló teszttől számítva 180 napig érvényes), illetve PCR és antigén negatív teszt birtokában, melyeknek egységesen 48 óra az érvényességi ideje.

A 6 éven aluliak mentesülnek az AG/PCR teszt elvégzésének kötelezettsége és a maszk viselése alól.

Fontos, hogy 2021. május 24-től minden beutazó nagykorú személy köteles a következő hivatkozáson található elektronikus adatlapot (PLF) kitölteni, még a beutazás előtt: https://app.euplf.eu/#/
A kiskorúakra vonatkozó nyilatkozat a szülői adatlapon tehető meg.

A fenti rendelkezések december 15-ig vannak hatályban.

Az olasz hatóságok igen komolyan veszik a szabályok betartását, melyeket a sípályákon is ellenőríznek szúrópróba szerűen.

 

 Franciaországban a sípályán csak a maszk kötelező

A franciaországi síterepeken, Svájchoz hasonlóan, a maszk viselésén kívül nincs korlátozás, de a jelenlegi beutazási szabályok hasonlóak a többi EU-s országéhoz.
Franciaországba, megfelelő oltottság (azaz egy hétnek el kell telnie a második oltás óta, illetve 2 hétnek az egydózisú vakcina esetében), oltás hiányában 72 óránál nem régebbi PCR- vagy antigén-teszt, illetve gyógyultságot igazoló okmány birtokában (amennyiben megfertőződéstől számított 11 nap eltelt, de 6 hónap még nem), léphetünk be. Ezen szabályok 12 éves kor felett érvényesek, és az országon belül a legtöbb szolgáltatás igénybevételéhez is szükséges.
Beltéri nyilvános helyeken, és néhány helyen kültéren is, pl. sorban álláskor, piacon, stb, kötelező a maszkviselés. A helyi hatóságok felülbírálhatják a maszkviselési szabályokat, ezért érdemes a helyszínen informálódni.

Az oltási vagy teszt elvárásokon túl becsületbeli nyilatkozatok (ez olyan igazi franciás dolog) kitöltését is kérik a franciákl, ezekről az alábbi honlapon tájékozódhat angolul is: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Certificate-of-international-travel

 

 Lengyelországban is sielhetünk

Ha idén nem a megszokott síterepekre látogatnánk, választhatjuk Lengyelországot is. A beutazási szabályok az előzőkhez képest semmi újat nem tartalmaznak.

A beutazáshoz szükséges az angol vagy lengyel nyelvű igazolás vagy az uniós covid-igazolvány a teljes körű beoltottságról, melyeket a szükséges vakcinák/vakcina felvétele után 14. naptól fogadják el, vagy szinten angol vagy lengyel nyelvű igazolás vagy uniós covid -gazolvány a  víruson való átesettségről, mely az első pozitív teszttől számított 6 hónapon belül érvényes.

A PCR és antigén teszt is elegendő a beutazáshoz, amennyiben az 48 óránál nem régebbi, szintén angol vagy lengyel nyelven.

A 12 évesnél fiatalabbak esetében nem szükséges a teszt, amennyiben a vele utazó nagykorú oltott illetve negatív teszttel rendelkezik.

 

 Románia is lehet téli úti célunk

Románia is egyike azon országoknak ahol honfitársaink télen is megfordulnak, ezért utána néztünk a beutazási szabályoknak.

Elfogadják az Európai Uniós digitális COVID-igazolványt az oltottság (minimum 10 nap eltelte után), a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt, illetve a megelőző 15-180 napban diagnosztizált COVID-19 betegségből való felgyógyulás igazolására.

Gyermekek 12 éves kor alatt korlátozásmentesen utazhatnak be, míg 12 éves kor felett, 16 éves korig 1 db 72 óránál nem régebbi PCR-teszt szükséges a beutazáshoz.

A román hatóságok 2021. november 05-i döntése értelmében Magyarország 2021. november 07. 00:00-tól átkerül az ún. „vörös zónába”, ezért akik teszttel érkeztek, a 72 óra letelte után karanténba kerülnek.

 

 Svájc is csak maszkhoz köti a síelést

A svájci sípályák megengedők, de pl. az éttermek kötik a belépést a 3G-hez. A pillanatnyi szabályozás értelmében a felvonókon, zárt terekben maszkot kell viselni, digitális COVID-igazolványra csak az éttermekben (múzeumokban, kaszinókban, állatkertben, mászótermekben, fitnesztermekben, aquaparkban, biliárdtermekben) van szükség. A sípályán a hüttékben is kérik az igazolásokat.

Az oltottak és a gyógyultakon kívül, akiknek rendelkezniük kell erről érvényes igazolással, Svájcba történő beutazáskor 72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy 48 óránál nem régebbi antigén negatív teszttel kell rendelkezniük, angol nyelven. A beutazást követő 4-7 napon belül Svájcban még egy tesztet kell elvégeztetniük, amelynek eredményét a kantonális egészségügyi hatóságnak meg kell küldeniük.

Svájcba beutazó személynek – a beoltottak, a gyógyultak és a negatív teszttel rendelkezők is – a beutazást megelőzően beutazási nyomtatványt (Passenger Locator Form, SwissPLF, https://swissplf.admin.ch/formular) kell kitöltenie.

 

 Szlovákia is kedvelt úti cél a síszezonban

A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának 255/2021. számú rendelete alapján Szlovákia területére teszt- és 10 napos karanténkötelezettség nélkül kizárólag a teljesen beoltott személyek léphetnek be.

Itt is kötelező regisztráció van minden Szlovákiába belépő személynek, így az oltással rendelkezőnek, illetve 12 év és 2 hónapos kort betöltött kiskorúnak is regisztrálnia kell magát legkésőbb a határon a https://korona.gov.sk/ehranica/ oldalon (angol verzióra váltható, a magyar nyelvű változat nem használható).
Attól függően, hogy az országon belül mi az úticélunk, más-más korlátozásokkal és szabályokkal találkozhatunk. Az erősebben fertőzött megyékben az oltottaknak is szükséges FFP2-es maszk viselése zárt terekben.

Felhívjuk a Szlovákiába utazók figyelmét, hogy Szlovákiában a járványhelyzet súlyossá válása miatt  november 15-én és november 22-én  újabb szigorító intézkedések léptek hatályba.  Az intézkedések különbséget tesznek az oltottak és az oltással nem rendelkezők között, utóbbiakat jelentős korlátozásokkal terhelve. Az egyes járások COVID-besorolása szerint (piros, bordó vagy fekete veszélyeztetettségi szint) például a sípályák, a sportversenyek, a vendéglátóhelyek, az üzletek és a szolgáltatások a be nem oltott személyek számára nem vehetők igénybe.
 A bevezetett szabályok egyelőre három hétig lesznek érvényesek, utána a kormány felülvizsgálja azokat.

Új! A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának rendelete értelmében (OP-rezsim), 2021. december 25-től a szállodák, egyéb kereskedelmi szálláshelyek és síközpontok az előírásnak megfelelően csak teljesen beoltott és/vagy betegségen átesett vendégeket fogadhatnak, ugyanakkor a szálláshelyek szolgáltatásait (wellness és közétkeztetési szolgáltatások) a vendégek csak 72 óránál nem régebbi negatív RT-PCR/LAMP vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigén teszteredménnyel vehetik igénybe. 

 

 Szlovénia és a 3G

Szlovénia is a 3G védelmi rendszert vezette be, miszerint EU-s oltási igazolvánnyal, 72 óránál nem régebbi PCR, illetve 48 órán belüli negatív antigén teszttel, vagy átesettséget igazoló EU-s igazolással rendelkező Magyar állampolgár léphet az országba. a 15 évnél fiatalabb gyermekek nem teszt illetve oltás nélkül léphetik át a határt. Fontos, hogy a szolgáltatásokat, tömegközlekedési eszközöket, az országon belül, csak védettséget igazoló okmánnyal lehet igénybe venni, ez még a tankolásra is vonatkozik, ahol előre be kell mutatni az okmányunkat.

Kedves Sporttársak! Összefoglalva röviden, síelni idén már lehet, de csak megszorításokkal. A fentiek kizárólag magyar állampolgárokra vonatkoznak és nem örök érvényűek. Természetesen igyekszünk mindig a legfrissebb információkkal szolgálni, folyamatosan frissíteni cikkünket, de utazás, illetve szervezett út esetében, már a foglalás előtt érdemes a nagykövetségi honlapokat felkeresni.

Uniós digitális Covid-igazolványa (tesztigazolvány is) a következő felületen, illetve telefonos alkalmazáson keresztül érhető el: https://www.eeszt.gov.hu/hu/unios-digitalis-covid-igazolvany

Találkozzunk a sípályán!

HIA

További hírek

tovabbi-hirek-3

Semmering Stuhleck 2024.01.14

Egynapos síelés Semmering/Stuhlecken. Csoportos, kedvezményes bérletárak!
Részletek
tovabbi-hirek-2

Semmering Stuhleck 2024.01.28.

Egynapos síelés Semmering/Stuhlecken. Csoportos, kedvezményes bérletárak!
Részletek
tovabbi-hirek-4

Semmering Stuhleck 2024.02.11.

Egynapos síelés Semmering/Stuhlecken. Csoportos, kedvezményes bérletárak!
Részletek
Iratkozz fel a hírlevelünkre
Ne maradj le az akciókról és újdonságokról!
OK
Rokon sport hírlevél
Az oldal sütiket használ. Az oldal harmadik féltől származó szoftvereket is használ